HUMOBAK PG - granulowany środek poprawiający właściwości gleby.
Od kilkudziesięciu lat trwa intensyfikacja produkcji rolnej, której celem jest uzyskanie możliwie największej ilości płodów rolnych. Zbiory obfitych plonów odbywały sie za sprawą zwiększonych dawek nawozów oraz pestycydów. Uprawa w monokulturze, stosowanie pestycydów, nawożenie mineralne i wapnowanie doprowadziło do chemicznej degradacji gleb. Teoretycznie dorodniejsze plony okazały się mało trwałe w przechowywaniu, zawierają szkodliwy nadmiar azotanów i azotynów, rośliny wykazują objawy chorób fizjologicznych, będących efektem przenawożenia różnymi makro i nawet mikroelementami. Nadmierne nawożenie roślin zakłócało naturalną, genetycznie uwarunkowaną proporcję, pomiędzy poszczególnymi składnikami mikro i makro.
Rada EWG z dniem 24.06.1991r uchwaliła Rozporządzenie w sprawie produkcji płodów rolnych z zachowaniem proekologicznych metod uprawy.
Rolnik musi traktować glebę, jako żywy utwór, a układ roślina – gleba, jako integralną całość.
Do najważniejszych organizmów glebowych należą: bakterie, promieniowce, grzyby, glony.
Od ilości i aktywności flory i fauny glebowej oraz od chemicznych przemian składników pokarmowych zależy żyzność gleby. Żyzność gleby to zdolność do zaspokajania potrzeb roślin w składniki pokarmowe wodę oraz przewaga pożytecznych mikroorganizmów nad szkodnikami. Substancję próchnicową w glebie stanowią koloidy mineralno - organiczne zawierające jony różnych pierwiastków stanowiących bezpośrednio pożywienie dla rośliny. Substancja organiczna zawarta w glebie ulega ciągłym procesom rozkładu za sprawa mikroorganizmów.
Wyróżniamy dwa procesy tego rozkładu:
Mikroorganizmy są ważnym składnikiem glebotwórczym, odpowiadają za obieg pierwiastków w przyrodzie. Ważną cechą mikroorganizmów z rodziny Azotobacter jest wiązanie azotu atmosferycznego pomiędzy 50-70kg/ha rocznie, pamiętając o tym, że corocznie z opadami deszczu dostaje sie do gleby ok 20kg azotu z atmosfery, możemy policzyć ile pieniędzy oszczędzamy na nawożeniu mineralnym.
Inna rodzina Rhizubium żyje w symbiozie z systemami korzeniowymi roślin i uczestniczy w wymianie składników z rośliną, rodzina Nitrosomas , Clostridium rozkłada substancje organiczną do form przyswajalnych przez rośliny. Grzyby i promieniowce przy użyciu swoich enzymów, rozkładają celulozę i współżyją w procesie mikoryzy z korzeniami roślin.
Humobak PG, opracowany w IUNG w Puławach, gdy podczas pracy naukowej zbierane były szczepy bakteryjne ze wszystkich kontynentów świata. Preparat ten zawiera wieloczynnościowy zespół saprofitycznych drobnoustrojów glebowych, bakterii, promieniowców, i grzybów. Zostały one starannie wyselekcjonowane z kompostów ze wszystkich kontynentów i rozmnożone pod kątem najlepszego dostosowania do naszych warunków siedliskowych.
Badania:
Ważną zaletą stosowania Humobaku PG jest możliwość wprowadzenia bakterii do pomieszczeń inwentarskich bezpośrednio do ściółki lub do pryzm obornika przechowywanych na zewnątrz. Z doświadczeń prowadzonych przez rolników wynika, że Humobak PG zastosowany w pomieszczeniach inwentarskich znacznie redukuje emisję złowonnych gazów powstających z odchodów zwierząt.
Posypywanie Humobakiem PG ściółki z gromadzącymi się odchodami, skutkuje powstrzymaniem rozwoju w niej mikroorganizmów beztlenowych, które są odpowiedzialne za wydzielanie uciążliwych gazów, a szczególnie amoniaku i siarkowodoru oraz tzw. gazów kloacznych.
Gazy te są szkodliwe dla wdychających je zwierząt, a ulatniając się z obornika obniżają jego wartość nawozową. Ponadto drobnoustroje zawarte w Humobaku PG, biologicznie unieruchamiają powstający przy rozkładzie odchodów zwierzęcych amoniak, zużywając go do budowy swoich ciał(białka).Pozwala to zatrzymać straty azotu.
Szczepionka Humobak PG dodana do ściółki już w budynkach, a następnie w pryzmie, rozkłada intensywnie obornik przekształcając go w doskonały kompost.
Należy podkreślić, że zaprawianie ściółki Humabakiem przynosi dodatkowe korzyści:
Sposób i termin stosowania:
Humobak stosujemy od wiosny do jesieni w ilości 120L na 1ha. Preparat rozsypujemy równomiernie na powierzchni pola przy wykorzystaniu rozrzutnika do nawozów. Należy dobrze wymieszać z glebą do pewnej głębokości, ponieważ drobnoustroje nie rozchodzą się łatwo w ziemi. Zapewnia to podorywka wykonana na głębokości 10-12cm lub zastosowanie kultywatora podorywkowego(grubera) albo ciężkiej brony talerzowej. Preparat stosujemy co roku przez 3 lata, a póżniej co 3 lata. Należy pamiętać o zabójczym działaniu promieni słonecznych, bezpośrednio naświetlających mikroorganizmy. Stąd wymóg możliwie szybko zmieszania z glebą. W oborniku zaleca się 3-5litrów na 1m3 i w miarę możliwości wymieszać.
HUMOBAK PG – dostępny jest w formie granulatu lub w postaci drobnozmielonej (do obornika)
Korzyści ze stosowania mikroorganizmów: